Choď na obsah Choď na menu

Vedeli ste, že

3. 11. 2012

 

123.jpg

Odporúčané rozlíšenie pre fotografiu na plátno by malo byť:

3   megapixle na rozmer obrazu      75x50cm
7   megapixelov na rozmer obrazu   90x60cm
9   megapixelov na rozmer obrazu 120x80cm
12 megapixelov na rozmer obrazu 150x100cm
15 megapixelov na rozmer obrazu 180x120cm
 
 
Termíny SD, SDHC a SDXC poukazujú na kapacitu SD pamäťovej karty?

Ide o 3 formáty kapacity. Najstaršie sú SD, nasleduje formát SDHC a zatiaľ najnovší formát SD kariet predstavuje SDXC.

sd.jpg

SD čiže Secure Digital je najstarší typ týchto dnes už najpoužívanejších kariet. Pôvodné SD karty sa vyrábali v kapacitách od 8MB až do 2GB. Keďže postupom času 2GB prestávali stačiť, objavili sa karty SDHC. 

Tu nastává najväčší kameň úrazu. Zariadenia, ktoré nie sú priamo 

sdhc.jpg

pre podporu SDHC stavané SDHC kartu "nevidia". Pred nákupom SDHC karty overte, aký typ kariet a s akou maximálnou kapacitou vaše zariadenie (digitálny fotoaparát / kamera, mobilný telefón, MP3 prehrávač, ...) podporuje. Veľa výrobcov má bohužiaľ stále tendencie rozdiel medzi SD a SDHC ignorovať, takže sa môžete bežne napríklad v technických špecifikáciách mobilných telefónov stretnúť s výrazom micro SD 16GB apod. To je samozrejme nezmyselné označenie, pretože SD karty s kapacitou nad 2GB sú už SDHC. Zariadenia, ktoré podporujú SDHC karty samozrejme podporujú aj staršie SD.

sdxc.jpg

SDXC karty vznikli ako nástupca SDHC z rovnakého dôvodu ako SDHC nahradilo SD karty. Ako som už spomínal, SD karty končia svoju kapacitou na 2GB. SDHC karty končia na 32GB. A SDXC karty majú konečnú kapacitu niekde na 2TB. Štartovacou kapacitou SDXC kariet je teda logických 64GB. Tento formát je opäť spätne kompatibilný takže do zariadení, ktoré podporuje SDXC karty môžete použiť aj staršie typy kariet. Opačne to samozrejme opäť nejde.

Okrem kapacity sa u dnešných SDHC / SDXC kariet uvádza tiež akýsi class. Jedná sa o označenie minimálnej rýchlosti karty. Class 2 má teda garantovanú rýchlosť 2MB / s Class 10 má garantovanú rýchlosť 10MB / s Je to podstatne prehľadnejšie než označenie 66x/133x a podobne, ktorá sa uvádzala u SD kariet.

SD karty sa rozdeľujú na viac typov podľa samotnej veľkosti karty?

minisd_mikrosd.jpg

Od klasického SD formátu vznikli postupom času tiež dve zmenšeniny. Najskôr dnes už prakticky mŕtve mini SD a krátko na to dnes veľmi rozšírené micro SD. Všetky typy kariet sú medzi sebou plne kompatibilné. Pri použití patričného SD adaptéru tak možno micro SD kartu použiť vo všetkých zariadeniach, ktoré majú slot na SD karty plného rozmeru. Vďaka tomu možno dnes väčšinu micro SD kariet kúpiť v troch rôznych prevedeniach: 1. Samotnú micro SD kartu, 2. micro SD kartu vrátane SD adaptéru a 3. micro SD kartu vrátane USB čítačky.

 

 

Rýchlosť SD karty je dôležitým faktorom pri kvalite video nahrávania a prehrávania?

Čím rýchlejšia SD karta, tým viac dát môže byť zachytených počas nahrávania a taktiež bude plynulejšie prehrávanie videa z karty.

 

SD karty majú svoju životnosť čo sa týka zápisu/vymazávania?

Životný cyklus SD kariet je 10000 cyklov. Ale nie je sa čoho obávať, pretože ak by sme každý deň vymazávali poprípade formátovali kartu, tak by nám trvalo 27 rokov kým by sa životný cyklus karty ukončil. A s veľkou pravdepodobnosťou o 27 rokov budeme si matne pamätať, že niečo také ako SD karty exislovali 

 

 

JPEG, je najpoužívanejší formát súboru pre digitálne fotografie?

Je to preto, pretože ponúka najlepší pomer veľkosti ku kvalite, tzn. Že fotka vo formate JPEG je kvalitná a nezaberie veľa miesta na pamäťovej karte.

 

Čím viac upravujete a hlavne ukladáte JPEG, tým viac strácate kvalitu fotografie/obrázku?